fbpx
22 juni, 2020

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vi får många frågor från både medlemmar och icke-medlemmar och vi har inte alltid möjlighet till snabba svar så för att korta ner svarstiderna för er så svarar vi här på några av de vanligaste frågorna som vi får

 

Hur kan jag få behandling?

Detta är den vanligaste frågan vi får just nu. Det är också den svåraste och jobbigaste frågan för oss att svara på, eftersom vi tyvärr inte har ett svar för alla. Det beror till stor del på var du är bosatt och var på kroppen du vill göra behandlingar. Regionernas regler kring kostnadsfri vård för hyperhidrosbehandling skiljer sig åt. Alternativet att gå till en privat klinik och betala själv finns ju naturligtvis, men det är få av oss som har de ekonomiska resurserna som krävs för detta. Vi vill därför råda alla patienter att ta kontakt med vården (t.ex. sin vårdcentral). I och med detta blir det också tydligare för vården att hyperhidros är ett reellt problem.

 

Vad kan jag får behandling för?

Vilka områden som är godkända skiljer sig en aning mellan regionerna. Vanligast är att händer och armhålor är godkända områden för behandling med botulinumtoxin. Antal kliniker som utför denna behandling är dock begränsat och köerna därmed långa. För andra områden så finns inte samma möjligheter att få behandling via vården. Behandling med botulinumtoxin kan man få hos privat klinik till självkostnadspris och man kan få antikolinergika utskrivet av läkare. Det finns också andra hjälpmedel såsom t.ex. Jontofores och MiraDry. För mer information om vad som gäller i just din region så råder vi dig att ta kontakt med din vårdcentral. Vi rekommenderar alla oavsett problemområde att kontakta vården. Det är viktigt för oss och alla andra patienter att vi söker och blir synliga i statistiken.

 

Vilka kliniker kan jag gå till?

Det finns en uppsjö av privata kliniker att gå till så vi rekommenderar att göra sökningar på nätet efter en klinik nära dig. När det kommer till offentliga kliniker så är rådet att börja med att uppsöka vårdcentralen för rådgivning av dem. Patientföreningen för Hyperhidros vill vara och är oberoende och vi vill därför inte tipsa om vissa kliniker framför andra. Antalet kliniker är stort så det finns tyvärr heller ingen möjlighet att sammanställa en komplett lista över alla kliniker på marknaden.

 

Vilka behandlingsmetoder finns det?

Det finns fler sätt att behandla hyperhidros på. En metod är med Botulinumtoxin som injiceras i huden; miraDry är en metod där man behandlar med laser; jontofores är en apparat som man kopplar till ett vattenbad man lägger händerna/fötterna i; det finns även receptbelagda tabletter (Ditropan, Oxybutynin, Egazil till exempel), på apoteket finns även produkter som innehåller aluminiumklorid i form av servetter och deo. Vill du läsa mer ingående om behandlingsmetoder så har vi skrivit en hel del om det under avsnittet Behandling

 

Kan jag som individ göra något för att förbättra situationen för hyperhidrospatienter i stort?

Ja, det kan du. Om du inte redan är medlem, så kan du bli det här på hemsidan. Du kan också göra stor skillnad genom att sprida information. Hjälp oss att dela information på internet. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram. Berätta om hyperhidros för släkt, vänner, arbetskamrater m.m. Ta kontakt med din vårdcentral/husläkare och sök vård. Ju fler som söker vård, desto svårare blir det för beslutsfattarna att blunda för problemet

 

När debuterar sjukdomen vanligtvis?

Sjukdomen debuterar i lite olika åldrar, allt från barnaåren (främst händer och fötter), tonåren (armhålor, ljumskar och rumpa) eller efter 40 års ålder (huvud, bröst och rygg). Variationerna är dock stora och det finns inget som tyder på att t.ex. barn och tonåringar inte kan drabbas av svettningar från huvud, bröst och rygg.

Man brukar skilja mellan primär och sekundär hyperhidros. Primär hyperhidros har en prevalens på ca 3-5%, vilket för Sverige innebär en teoretisk patientgrupp om 300 000 – 500 000 individer. Hyperhidros fördelar sig relativt lika mellan könen.

Primär hyperhidros beror på att signalerna mellan huden och den del av hjärnan (hypotalamus) som styr svettutsöndringen ger starkare reaktioner än vad som är nödvändigt och svettkörtlarna luras att producera mer svett än nödvändigt.

 

Vad är hyperhidros?

Hyperhidros, eller överdriven svettning, är en genetisk, neurologisk sjukdom som drabbar 3-5% av befolkningen. Det innebär att man svettas överdrivet mycket från i huvudsak avgränsade områden som händer, armhålor, fötter, huvud eller ljumskar. Hyperhidros kan även förekomma över hela kroppen, s.k. generell hyperhidros. Gemensamt för alla med hyperhidros är att svettningarna utgör ett problem i vardagen och är nära förknippat med skam och ångest för den som drabbas. Du kan läsa ännu mer om hyperhidros under ”Om hyperhidros”.

 

Hur påverkar hyperhidros vardagen?

För personer med hyperhidros innebär svettningarna begränsningar i vardagen i form av generande svettfläckar eller ideliga klädbyten. Att ta i hand eller att delta i sociala sammanhang eller att inleda ett förhållande kan vara förknippat med svår ångest. Arbetslivet och karriären kan självklart också bli lidande. Att ständigt anpassa sitt liv för att minska eller hantera sina svettningar blir för många en ångestladdad tillvaro och det är inte ovanligt att man istället väljer att isolera sig från omgivningen. Quality of life-studier visar att hyperhidros uppvisar påverkan på livskvalitet jämförbart med svåra kroniska sjukdomar som proriasis, ledgångsreumatism och multipel skleros.

Det är ett stort problem för många och vi vittnar att hyperhidrosdrabbade upplever ovan. Det är precis därför vi finns och vi jobbar för att komma tillrätta med detta stigma. Det råd vi kan ge är att inte ge upp och att på kort sikt hitta sätt att leva med det. Fortsätt uppsök vård och berätta för familj, vänner och bekanta. Ju fler som vet vad hyperhidros är och hur illa det är desto större är våra chanser att någon gång nå vårt mål med bra, subventionerade/kostnadsfria behandlingar för alla.

 

Hur många medlemmar har föreningen?

Vi är i dagsläget (våren 2020) ca 700 medlemmar men verkar hela tiden för att nå fler och kunna växa som patientförening för att kunna påverka i större utsträckning.

 

Hur gör jag för att bli medlem?

På vår hemsida, www.hyperhidrosforeningen.se under fliken ”Föreningen” -> Medlemskap. Medlemskapet kostar 100 kronor och är en engångsavgift vid inträde i föreningen. Som medlem får du tillgång till nyhetsbrev, aktuella tips, medlemskvällar och inte minst bidrar du till att vi kan bli en starkare förening som verkar för att alla får vård.

 

Har ni träffar för medlemmarna, vart i så fall och hur ofta?

Det varierar lite från år till år hur många träffar vi har för medlemmarna, men målsättningen är 2 per år. Eftersom föreningen endast finns i Stockholm i nuläget har vi träffarna där. På sikt hoppas vi kunna arrangera aktiviteter och träffa medlemmar på fler håll i Sverige. Håll utkik här på hemsidan, prenumerera på vårt nyhetsbrev och gilla oss i våra sociala medier för att hålla dig uppdaterad kring vad som händer.

 

Hur går jag tillväga om jag vill engagera mig i föreningen?

Engagerade medlemmar efterlyses alltid! Skicka ett mail till info@hyperhidrosforeningen.se och berätta lite kort om dig själv och hur/vad du skulle vilja arbeta med inom föreningen.