fbpx
19 november, 2019

Jontofores

Vad är Jontofores?

Jontofores är en metod som använts sedan 1940-talet för att behandla svettningar på händer och fötter. Idag har metoden utvecklats för att även kunna behandla andra områden. Behandlingen utförs med hjälp av en jontoforesmaskin som skickar en svag elektrisk ström genom vatten och genom ythuden.

Vilka områden kan behandlas?

De vanligaste områdena att behandla är händer och fötter och är också de mest beprövade. Det finns även olika tillbehör som man blöter och spänner fast på de områden som ska behandlas, t.ex ansikte och armhålor. Jontoforesbehandling har bra effekt för de flesta när man hittat rätt inställningar. Vissa studier visar att uppåt 90% av de som provar märker skillnad i svettningar.

Hur fungerar Jontofores?

Exakt vad det är som gör att jontofores fungerar mot svettningar är inte helt klarlagt, men en hypotes är att jonerna i vattnet bildar en blockad som förhindrar svetten att tränga ut genom huden.

Inställningarna kan variera mellan olika jontoforesmaskiner, men principen bakom är densamma. Behandling av händer eller fötter går till så att patienten sitter med händerna/fötterna i varsitt vattenbad kopplat till jontoforesmaskinen. För andra kroppsdelar används tillbehör som fuktats och kopplats till maskinen. Denna behandling tar mellan 15 och 40 minuter under tiden maskinen skickar en svag elektrisk ström genom vattnet.

Behandlingen upprepas cirka tre gånger i veckan till dess att önskat resultat har uppnåtts. Väl där så kan behandlingarna ske mindre frekvent och det räcker i regel med behandling en gång i veckan för att behålla resultatet. För att upprätthålla resultatet måste behandling ske regelbundet och innan svettningarna återfås. Individuella variationer förekommer så det kan krävas en del försök innan man har hittat rätt strömstyrka och behandlingsfrekvens.

Om du bor i ett område med väldigt mjukt vatten så kan det innehålla för lite mineraler och elektrolyter för att de elektriska strömmarna ska kunna ledas genom vattnet, då kan man addera en tesked bakpulver till vattnet. Om det fortsatt är för svagt så kan man krossa en tablett antikolinergika, t.ex ditropan/oxybutynin, och röra ut i vattnet. Detta kan göra jontoforesbehandlingen effektivare.

Vi rekommenderar att man läser och följer maskinens bruksanvisning noga innan man påbörjar behandlingen då inställningar och handhavande kan variera mellan maskinerna.

Var kan man få behandlingen?

Behandlingen gör man själv hemma och priset för en jontoforesmaskin börjar kring 5000 kronor (hösten 2019) och uppåt, vilket gör det till en förhållandevis billig metod på lång sikt.

Du ska inte behandla med jontofores om du är gravid, har pacemaker, metallimplantat, hjärtproblem eller epilepsi. Är du osäker, prata med din läkare för mer individuell vägledning.

Biverkningar och hanteringstips

Inga rapporterade allvarliga biverkningar finns. Man kan emellertid uppleva en lätt stickande känsla på det behandlade området och det kan uppstå rodnad. Skulle det uppstå så kan det lindras med 1% hydrokortisonkräm. Torr hud kan också vara en bieffekt som man enkelt åtgärdar med en handkräm. Har man sår eller hudskador på området så rekommenderas man att smörja dessa med vaselin eller liknande för att minska smärtorna under behandlingen. Se dock till att inte ha vaselin på områden som faktiskt ska behandlas, då vaselinet förhindrar jontoforesen att nå huden. Avlägsna smycken och andra metalliska föremål innan behandling.

För- och nackdelar

Fördelar: Billig, lättillgänglig, hemmabehandling
Nackdelar: Tidskrävande och inte speciellt långtidsverkande behandling. Det kan ta tid att hitta rätt inställningar. Kräver kontinuerlig underhållsbehandling för att inte förlora effekten.

Mer information

 

Creative Commons-licens
Denna text är licensierad under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0 Unported Licens.