fbpx
15 november, 2019

MiraDry

Vad är miraDry?

miraDry är en relativt ny metod som godkändes av FDA (USAs motsvarighet till Läkemedelsverket) 2011. Metoden används för att behandla svettningar i armhålor (axiller) genom värmebehandling med hjälp av elektromagnetisk energi, även kallat mikrovågor. Studier visar att miraDry minskar svettningarna med i genomsnitt 82% efter en enda behandling och resultatet är permanent.

Vilka områden kan behandlas?

miraDry är endast godkänt för behandling av svettningar i armhålorna, men tekniken går framåt och lyckade behandlingar har gjorts av övriga delar som exempelvis rygg, bröst och i viss utsträckning händer. Behandling av andra områden är dock under utveckling så i skrivande stund (hösten 2019) är det ännu inte ett tillgängligt behandlingsalternativ av annat än armhålor.

Hur fungerar miraDry?

Behandlingen utförs på klinik av personal som är utbildade i att använda miraDry. Området som ska behandlas bedövas och märks upp med en tillfällig märkningsmall. Därefter placeras maskinens handenhet i tur och ordning utefter den applicerade mallen. Handenheten suger upp huden en aning för att få bättre effekt. Därefter skickas mikrovågor ut som förstör svettkörtlarna i huden på ca 2–5 mm djup samtidigt som en kylning sker på ythuden för att inte orsaka brännskador. Svettkörtlarna förstörs därmed och kan inte utsöndra svett. Även doftkörtlar och hårsäckar förstörs med resultat att dofter och behåring också minskar i och med en behandling.

Effekten är i stort sett omedelbar och permanent. I många fall räcker det med en behandling, men för bästa effekt rekommenderas två behandlingar med 3 månaders mellanrum. Varje behandling tar ca 1 timme. Direkt efter en behandling är det inte ovanligt att man blir 100% torr, detta i och med hudens läkningsprocess efter behandlingen, men efter 2–3 veckor återvänder normalt en viss mängd svett. Tack vare att behandlingen är förhållandevis smärtfri så kan de flesta i princip gå direkt till arbetet efter behandlingen men man bör vänta ett antal dagar med fysisk träning.

Biverkningar

Kliniska data från 2012 visar att miraDry framgångsrikt minskar axillär svett hos över 90% av patienterna och den genomsnittliga minskningen var 82% efter första behandlingen. ”Bieffekterna” av denna behandling visade även på 93% minskning av svettlukten samt 70% mindre hårväxt. Andra, mer kortvariga, bieffekter är svullnad, rodnad och ömmande hud i en period efter behandlingen. Axillerna inrymmer knappt 2% av kroppens svettkörtlar och bedöms därmed inte påverka kroppens förmåga till temperaturreglering. Inga indikationer på kompensatorisk svettning eller allvarligare bieffekter har kunnat konstateras.

För- och nackdelar

Fördelar: Snabb, permanent, utan biverkningar, förhållandevis smärtfri, kort konvalescens, prisvärd på lång sikt
Nackdelar: Ännu så länge begränsat till armhålor, i dagsläget erbjuds behandlingen inte inom den offentliga vården

Var kan man få behandlingen?

Behandlingen ges i dagsläget inte inom den offentliga vården i Sverige, men det finns flera privata kliniker som erbjuder den. För att hitta närmsta klinik kan du titta på miraDrys hemsida som hålls uppdaterad med tillgängliga kliniker. En behandling kostar från ca 20 000 kronor.

Mer information

 

Creative Commons-licens
Denna text är licensierad under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0 Unported Licens.